Wat een dier kan doen


Een getraind dier lijkt toch altijd een stuk minder gevaarlijk dan een wild dier, in zekere mate zou dit waar kunnen zijn. Echter komt het vaak genoeg voor dat mensen letsels oplopen door (huis)dieren.

Let op je huisdieren

Huisdieren vallen dan niet in de categorie gevaarlijkste dieren, het komt wel frequent voor dat mensen letsels oplopen door toedoen van een huisdier. Een bijtwond van een hond, een krabwond van een kat of een trap van een paard, dieren kunnen onverwachts reageren in het bijzijn van mensen. Na een wond van een dier moet deze in de eerste instantie schoongemaakt worden met water en zeep en daarna worden gedesinfecteerd.

Aansprakelijkheid bij ongeval met een dier

Wanneer een dier in bezit is, is de eigenaar altijd aansprakelijk voor de aangerichte schade. Mits de daad van het dier werd uitgelokt. In artikel 6:179 BW is de aansprakelijkheid voor bezitters van dieren vastgelegd. “Aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad”. Wanneer heeft een persoon nu de macht over een dier? Wanneer het dier wordt bereden of geleid is het in macht van een persoon. Commando geven is dus ook een vorm van macht.

Kan een verzekering helpen?

De eigenaar van een dier is bijna altijd verzekerd voor veroorzaakte schade van eigen dieren. Er kan echter niet altijd een oplossing worden gevonden in de verzekering aangezien er een mogelijkheid kan zijn van eigen schuld. Wanneer het slachtoffer zich bewust blootstelt aan een risico, mag de verzekering weigeren. Er wordt dan ook verwacht dat men bewust is van de gevaren die dieren met zich meebrengen ook al zijn deze getemd of getraind.

Aansprakelijkheid van een dier is nog altijd lastig te bepalen, daarom heeft Mijnletsel specialisten die zich verdiepen in opgedane letselschade door dieren, voor zowel materiële schade als immateriële schade kan een vergoeding worden geclaimd.

Delen