• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 4 Specialisten tot uw beschikking
  • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Brandwonden

Wanneer de huid in contact komt met een temperatuur boven de 40 graden, ontstaat er een brandwond. Even goed als 40 graden boven de nul, kan er ook een brandwond ontstaan bij aanraking met 40 graden onder de nul. Een brandwond is een vorm van een huidletsel. De diepte van de brandwond wordt bepaald door de temperatuur, de oorzaak van de verbranding en de tijd waarin de temperatuur inwerkt.

Soorten brandwonden

Afhankelijk van de diepte van de brandwond zijn er verschillende fasen gevormd. Deze fasen geven de ernst van de brandwond aan; de eerstegraads brandwond, de oppervlakkige tweedegraads brandwond, de diepe tweedegraads brandwond en de derdegraads brandwond.

De eerstegraads brandwond geeft een rode, droge en pijnlijke plek zoals die van een zonverbranding. De oppervlakkige tweedegraads brandwond vertoont dezelfde eigenschappen als de eerstegraads, alleen ontstaan er ook blaren. De diepe tweedegraads brandwond geeft vlekken van wit en roze rode kleuren. Ook in dit geval ontstaan er blaren. De derdegraads brandwond is geel wit of bruin en voelt leerachtig en stug aan. Doordat de zenuwuiteinden kapot worden gemaakt, voelt de wond zelf niet pijnlijk aan. De rand kan echter wel veel pijn veroorzaken omdat de omliggende zenuwen nog wel intact zijn.

Bij ergere verbranding ontstaan er zwarte plekken op de huid. Dit wordt ook wel verkoling genoemd. Er bestaan ook inwendige verbrandingen, deze ontstaan door het inademen van hete lucht of stoom. De hete lucht tast de luchtwegen aan. Wanneer er schade ontstaat door het inademen van schadelijke lucht kan er een organisch psychosyndroom ontstaan.

Genezing en gevaren van brandwonden

Eerstegraads en oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen meestal binnen twee weken. Deze soorten laten vrijwel nooit littekens achter. Bij diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden is er een verhoogde kans op infectie, zoals een tetanusinfectie. Dit komt omdat de huid door de verwonding zichzelf niet meer optimaal kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook zijn deze wonden gevaarlijk voor het lichaam omdat er veel vochtverlies ontstaat. Dit kan leiden tot uitdroging. Het herstel duurt dan twee weken en kan gewrichtsproblemen met zich meebrengen als de wond dicht bij een gewricht ontstaat.

Ontstaan van een brandwond

Brandwonden kunnen zowel binnen- en buitenshuis ontstaan. Een verbranding van de huid kan al ontstaan door te veel zonnestralen. Ook bij aanraking van hete voorwerpen, hete vloeistoffen, vuur of vlammen, elektriciteit en chemicaliën kunnen er brandwonden ontstaan.

Hulp van MijnLetsel

Heeft u een brandwond opgelopen door het toedoen van een andere partij? Wilt u deze aansprakelijk stellen voor uw geleden materiële of immateriële schade? Voor de hulp die nodig is, kunt u terecht bij de letselschadespecialisten van MijnLetsel.

Vraag nu gratis en vrijblijvend uw advies van de specialisten van MijnLetsel aan via 085-3034295 of stuur ons een e-mail: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen