• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 6 specialisten tot uw beschikking
  • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Coma

Er gebeuren dagelijks veel ongelukken waarbij mensen letsels oplopen. Wanneer de hersenen beschadigd raken door een auto-ongeluk, kan dit veel beperkingen en klachten veroorzaken. In één van de ergste gevallen kan het slachtoffer in coma raken. Als een coma het gevolg is van een ongeluk veroorzaakt door een andere partij, kan hiervoor een schadeclaim worden ingediend.

Wat houdt een coma in?

Coma, de Griekse benaming voor diepe slaap. Staat ook bekend als unarousable unresponsiveness. Het betekent letterlijk een toestand van sterk gedaald of geheel opgeheven bewustzijn waarbij de patiënt niet gewekt kan worden. De ogen blijven gesloten, er is geen beweging en geen spraak. De vitale functies van het lichaam kunnen zijn beschadigd. Dit zijn de ademhalings-, temperatuur- en bloeddrukregulatie in het lichaam.

Verschillende coma toestanden

De bewegingen die worden waargenomen wanneer iemand in een coma ligt, zijn reflexmatig, krampachtig, spastisch en dus niet bewust door de patiënt uitgeoefend. De toestand waarin de patiënt zich begeeft heeft drie verschillende mogelijkheden: langzaam wakker worden uit de coma de kans hiervoor is 65 procent, overgaan in vegetatieve toestand de kans hiervoor is 13 procent en overlijden de kans hiervoor is 18 procent. Patiënten die na uren of dagen bijkomen van een coma hebben amper tot geen gevolgen. Bij een langdurige coma heeft 25 tot 50 procent van de patiënten vrijblijvend lichamelijke of cognitieve gevolgen.

Ontstaan van een coma

Een coma kan ontstaan als gevolg van verschillende oorzaken. Wat deze oorzaken gemeen hebben, is dat zij de werking van de hersenen verstoren. Een coma is veelal het gevolg van een hersenbloeding, herseninfarct, tumor, hersenkneuzing, hersenweefsel infectie, hersenvliesontsteking, stofwisselingsstoornis, zuurstoftekort of vergiftiging. Uit een bloedonderzoek kan worden gebleken of de coma is veroorzaakt door een overdosis vergiftiging of zuurstoftekort. Tijdens een operatie kan het gebeuren dat er een vochtophoping ontstaat in de hersenen, wat ook resulteert in een coma.

Symptomen van een coma

Als het lijkt alsof iemand in diepe slaap is, maar diegene niet wakker gemaakt kan worden door middel van het uitoefenen van prikkels. Kan ervan uit worden gegaan dat de persoon zich in een coma begeeft. Prikkels kunnen worden getest door iemand aan te spreken of de persoon ietwat pijn te doen. Er kan een onregelmatige of extreem lage ademhaling zijn. De temperatuur ligt niet meer op de reguliere 37 graden en de bloeddruk schommelt. Door een MRI-scan of een CT-scan uit te voeren wanneer de patiënt in stabiele toestand is, kan er worden bepaald wat de hersenschade is.

Hersendood t.o.v. coma

De patiënt kan hersendood worden verklaard. Hersendood houdt in dat er een vorm van zeer diepe slaaptoestand is waarbij alle functies van de hersenen zijn uitgevallen. De patiënt kan niet meer zelfstandig leven en op kunstmatige wijze moeten de hersenfuncties actief gehouden worden. Het verschil tussen hersendood zijn en in een coma liggen, is de hersenactiviteit. In een coma zijn de hersenen wel actief, alleen krijgen de hersencellen geen signalen meer van andere hersencellen waardoor het lichaam geen activiteiten vertoont. Daarentegen wanneer iemand hersendood is, zijn er helemaal geen hersenactiviteiten meer. Ook zijn er geen activiteiten meer in de hersenstam. De hersenstam is de bepalende factor voor bewustzijn.

Vegetatieve toestand

Het kan voorkomen dat patiënten na enkele weken de ogen openen, zonder echt wakker te worden. Dit valt onder een vegetatieve toestand, ook coma vigil genoemd. Het lijkt alsof de persoon rondkijkt. De patiënt ademt zelfstandig, kan geluiden en enkele bewegingen maken er is zelfs een dag en nachtritme. Alleen is de patiënt zich niet bewust hiervan en kan hij dus ook geen contact maken.

Kunstmatige coma

Los van de coma’s door natuurlijke omstandigheden, is het ook mogelijk om iemand kunstmatig in coma te brengen. Dit kan in bepaalde gevallen zelfs noodzakelijk zijn. Dit kan worden gezien als een extreme vorm van verdoving. Kunstmatig in coma brengen gebeurt alleen om de hersenen rust te geven en te kunnen herstellen na bijvoorbeeld een hersenletsel als gevolg van een verkeersongeluk. Door de lichaamstemperatuur van de patiënt dusdanig te verlagen, wordt het lichaam zo goed als stopgezet. Zo krijgt het beschadigde weefsel voldoende tijd om te kunnen herstellen.

Behandeling van een coma

Wanneer de patiënt in coma is, wordt er met een infuus medicijnen toegediend om zo de hersendruk te verlagen. Hierdoor kan de zwelling van de hersenen beperkt worden of zelfs terugdringen. Wanneer de zwelling teruggedrongen is, heeft het hersenweefsel de ruimte om te kunnen herstellen en de verdere schade te beperken. Bij ademhalingsproblemen wordt er ondersteuning gegeven met behulp van een beademingsmachine.

Locked-in syndroom

Het Locked-in syndroom lijkt alsof de patiënt in coma is, het enige verschil is dat het bewustzijn wel actief is. De patiënt kan echter geen respons geven. Het is hierbij mogelijk om te horen en te voelen, maar niet om te communiceren. Waar in een coma de hersencellen geen signalen ontvangen en niet kunnen sturen, kunnen bij het Locked-in syndroom de signalen wel ontvangen worden. Deze signalen worden alleen niet doorgestuurd naar het ruggenmerg om de spieren aan te sturen. Het is daarom belangrijk om op te letten hoe er met de patiënt wordt omgegaan en wat er wordt gezegd in het bijzijn.

Vorderen schadevergoeding

Aangezien het hersteltraject op zich al lastig genoeg is, bieden de letselschadespecialisten van MijnLetsel u juridisch advies. Wij adviseren u kosteloos voor wat betreft het indienen van schadeclaims, zodat u zich zorgeloos kunt focussen op het opgelopen hersenletsel en het bijkomende proces. MijnLetsel houdt rekening met de directe kosten, maar daarnaast ook met de kosten op de lange termijn.

Letselschadespecialist inschakelen

Als eerste stap kunt u kosteloos het advies, met betrekking tot het opgelopen letsel, van MijnLetsel tot u nemen om in te schatten of u een schadevergoeding kunt claimen. De specialisten van MijnLetsel helpen u met het verhalen van zowel de materiële schade, als de immateriële schade. Via 085-3034295 kunt u gratis advies aanvragen. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen