• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 6 specialisten tot uw beschikking
  • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Letselschade door een dier

Wettelijk is bepaald dat bij letselschade door een dier de aansprakelijkheid bij de eigenaar van het dier ligt. In art. 6:179 BW staat beschreven dat de aangerichte schade de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van het dier. Ongeacht schuld van de eigenaar, wat ook risico-aansprakelijkheid genoemd wordt. De schade moet veroorzaakt zijn door eigen gedraging van het dier, dus om eigen energie en het onberekenbare element daarin.

Letselschade en dieren

Letselschade door dieren komt over het algemeen vaker voor dan gedacht. Gebeten door een hond? Een trap van een paard? Gekrabd door een kat? Diverse dieren kunnen voor een letsel zorgen, waarbij de eigenaar in het beginsel aansprakelijk is. Indien het letsel wordt veroorzaakt door een dier die wordt gebruikt in de uitoefening van een bedrijf, is degene die het bedrijf uitoefent aansprakelijk. Denk aan een paard die wordt gebruikt in de manege.

Wanneer u letselschade oploopt door een paard, blijft de eigenaar of bezitter aansprakelijk voor de schade. Voordat u op een paard gaat zitten, bent u bewust van het risico van eigen energie van het dier, maar de eigenaar blijft aansprakelijk. Mogelijk niet voor de volle 100%, dit kan verminderd worden door een percentage eigen schuld. Bij een paard komt dit vaak voor omdat u risico heeft genomen door het te gaan bereiden van het paard.

De bezitter van de hond is in veel gevallen ook aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade na een hondenbeet. Indien de hond uit het niets beet en u de hond niet uitdaagde, is het vrijwel zeker dat u recht heeft op een schadevergoeding. Ook als de hond gestuurd wordt door de bezitter, is er een schadevergoeding te halen voor u.

Uitzondering voor letselschade door dieren

Het kan zijn dat het dier aanwijzingen van zijn baas opvolgt, waardoor u letselschade door een dier heeft opgelopen. In dit geval is er geen sprake van aansprakelijkheid op grond van eigen gedragingen van het dier. In dit geval is er sprake van aansprakelijkheid voor eigen gedragingen (van de baas). De eigenaar is rechtstreeks aansprakelijk wanneer hij een hond aanspoort om iemand te bijten, zonder daar een goede reden voor te hebben. In dit geval kunt u de persoon aansprakelijk stellen op grond van art. 6:132 BW.

Aansprakelijkheidsverzekering bij letselschade door een dier

Aansprakelijkheid is alleen toe te kennen wanneer letselschade door een dier is opgelopen die wordt gehouden of in het bezit is van een persoon. Via de aansprakelijkheidsverzekering zijn personen vaak verzekerd voor opgelopen schade.

Heeft u letselschade opgelopen door toedoen van een dier? U kunt kosteloos een adviesgesprek aangaan met een letselschadespecialist van Mijnletsel. Bel ons op 085-3034295 of stuur ons een e-mail: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen