• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 4 Specialisten tot uw beschikking
  • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Letselschade door een dier

Het is wettelijk bepaald, dat bij letselschade door een dier de aansprakelijkheid bij de eigenaar van het dier ligt. In art. 6:179 BW staat beschreven, dat de aangerichte schade de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van het dier. Ongeacht schuld van de eigenaar. De schade moet zijn veroorzaakt door het eigen gedrag van het dier; dus om eigen energie en het onberekenbare element daarin.

Letselschade en dieren

Letselschade veroorzaakt door dieren komt over het algemeen vaker voor dan gedacht. Gebeten door een hond? Een trap van een paard? Gekrabd door een kat? Diverse dieren kunnen voor letsel zorgen. Hierbij is de eigenaar in het beginsel aansprakelijk. Indien het letsel wordt veroorzaakt door een dier, dat wordt gebruikt in de uitoefening van een bedrijf, kan degene die het bedrijf uitoefent aansprakelijk.

Wanneer u letselschade oploopt door een paard, is de eigenaar of bezitter aansprakelijk voor de schade. Voordat u op een paard gaat zitten, bent u zich bewust van het risico van de eigen energie van het dier, maar de eigenaar blijft aansprakelijk. Mogelijk niet voor de volle 100%. Dit kan eventueel worden verminderd door een percentage eigen schuld. Bij een ongeval met een paard komt dit vaak voor omdat de berijder zelf het risico heeft genomen.

De bezitter van de hond is in veel gevallen ook aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade na een hondenbeet. Indien de hond uit het niets beet en u de hond niet uitdaagde, is het vrijwel zeker dat u recht heeft op een schadevergoeding.

Uitzondering voor letselschade door dieren

Het kan zijn dat het dier aanwijzingen van zijn baas opvolgt, waardoor u letselschade heeft opgelopen. In dit geval is er geen sprake van aansprakelijkheid op grond van eigen gedragingen van het dier. In dit geval is er sprake van aansprakelijkheid voor eigen gedragingen (van de baas). De eigenaar is rechtstreeks aansprakelijk wanneer hij een hond aanspoort om iemand te bijten. In dit geval kunt u deze persoon aansprakelijk stellen op grond van art. 6:132 BW.

Aansprakelijkheidsverzekering bij letselschade door een dier

De aansprakelijkheid voor letselschade door een dier ligt bij degene die het dier houdt of eigenaar is. Via de aansprakelijkheidsverzekering zijn deze personen meestal verzekerd voor opgelopen schade.

Heeft u letselschade opgelopen door toedoen van een dier? U kunt kosteloos een adviesgesprek aangaan met een letselschadespecialist van MijnLetsel. Bel ons op 085-3034295 of stuur ons een e-mail: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen