• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 6 specialisten tot uw beschikking
  • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Dwarslaesie

Bij een beschadiging aan het ruggenmerg kan een dwarslaesie ontstaan. Het ruggenmerg loopt over de volledige lengte van de rug, vanaf de hersenstam door de wervelkolom naar het staartbeen.

Wat is een dwarslaesie?

Het ruggenmerg is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Zenuwen lopen door het hele lichaam. Om te bewegen en te voelen gebruiken zenuwen elektrische prikkels die worden doorgestuurd vanuit het lichaamsdeel naar het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is er een storing in het doorgeven van de prikkels in de zenuwbanen. Dit zorgt voor een verlamming vanaf de plaats waar de beschadiging plaatsvind.

Verschillende dwarslaesie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een complete en incomplete dwarslaesie. Een complete dwarslaesie houdt in dat de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd en niet meer te genezen zijn. Er is dan vanaf het punt van de dwarslaesie geen beweging of gevoel meer mogelijk. Bij een incomplete dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd. De kans op herstel is hierbij groter en er zijn nog functies die gebruikt kunnen worden. De zenuwen die kapot zijn, herstellen zich niet meer. Daarnaast wordt er nog gekeken naar de hoogte van een dwarslaesie in het lichaam. Bij een hoge dwarslaesie zit de beschadiging in de nek of bovenin de rug. Bij een lage dwarslaesie zit het in het onderste gedeelte van de rug. Hoe hoger, hoe meer zenuwen er niet meer werken, dus ook hoe meer beperkingen er ontstaan.

Oorzaken van een dwarslaesie

Een dwarslaesie kan ontstaan door een verkeersongeval of verkeerd terechtkomen door eigen toedoen. Wanneer de wervelkolom breekt of beschadigd raakt, kunnen er losse delen van de wervelkolom tegen het ruggenmerg aankomen die vervolgens de zenuwen beschadigen of afknijpen. Andere voorkomende oorzaken van een dwarslaesie zijn ontstekingen, bloedingen, beschadiging tijdens een operatie, zwellingen, steekwonden, schotwonden, wervelkolom ziekte of een infarct.

Symptomen van een dwarslaesie

De symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de dwarslaesie. Een patiënt kan door verlies van de beheersing over de darm- en blaas spieren incontinent worden, pijnklachten ontwikkelen, spastisch worden en doorligplekken vormen. Daarnaast kunnen mannen ook last krijgen van erectiestoornissen.

Hulp van MijnLetsel

Aangezien het verwerkingsproces op zich al lastig genoeg is, bieden de letselschadespecialisten van MijnLetsel u juridisch advies. Zij adviseren u kosteloos voor wat betreft het indienen van schadeclaims. Zo kunt u zich zorgeloos focussen op het bijkomende verwerkingsproces.

Onze letselschadespecialisten adviseren u op het gebied van de verhaalsmogelijkheden van geleden en te lijden schade. Het voorproces tot aan de gerechtelijke stappen, kunnen de specialisten van MijnLetsel u bij helpen. Indien nodig, dragen wij uw zaak over aan gespecialiseerde advocaat.

Vraag nu gratis en vrijblijvend uw advies van de letselschadespecialisten van MijnLetsel aan via 085-3034295 of stuur ons een e-mail: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen