• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 6 specialisten tot uw beschikking
  • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Klaplong

Normaal gesproken ademt een mens door beiden longen de O2 in en CO2 uit. In het geval van een klaplong is één van de longen voor een deel of geheel ingeklapt. Dit houdt in dat het opnemen van zuurstof lastiger gaat.

Werking van de longen

Tussen de vliezen van de longen, die zich strak om de buitenkant van de longen begeven, zit een laag vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de beweging van de longen soepel verloopt tijdens het in- en uitademen. De long is namelijk een elastisch lichaamsonderdeel, vergelijkbaar met een ballon. Bij het inklappen van de long komt er lucht tussen de longvliezen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verwonding, een ontsteking of een zwakke plek in de longen. Als een klaplong ontstaat door toedoen van een andere partij, kunt u hier een schadeclaim voor indienen.

Ontstaan van een klaplong

Er is onderscheid te maken tussen twee manieren van ontstaan van een klaplong: zonder aanleiding en niet-spontaan. Bij een klaplong zonder aanleiding weten artsen niet hoe dit ontstaat. Vaak is de klaplong zonder aanleiding te wijten aan een kleine scheur in een zwakke plek van de longblaasjes. Een zwakke plek ontstaat door een ontsteking of een afwijking. Wanneer het lichaam hoogte en drukverschillen ervaart, wordt de druk op de longen groter en dan kan er een scheurtje op de zwakke plekken ontstaan. Deze vorm komt meestal voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar, daarnaast hebben mannen, rokers en lange slanke mensen hier het meest last van.

Bij een niet-spontane klaplong is er aan te wijzen wat de oorzaak is geweest. De niet-spontane klaplong is te wijten aan een scherp voorwerp die de long doorboort zoals bij een messteek, schotwond of een gebroken rib. Ook is er een situatie waarin er geen voorwerp de long doorboort, maar waar er toch een opening kan ontstaan in een vlies. Bijvoorbeeld tijdens een medische ingreep waarbij een longvlies wordt geraakt, in zo een geval spreekt men van een medische fout.

In gevallen van een niet-spontane klaplong kan er een aansprakelijke worden gesteld voor de geleden schaden.

Soorten klaplong

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten klaplongen. De ene soort zorgt ervoor dat de lucht uit de longen de holte in het lichaam vult, de andere zorgt ervoor dat bloed en lucht de longen vullen. Het kan zich voordoen dat de lucht die ingeademd wordt niet meer uit de borstholte komt, dit noemt men ook wel een spanning klaplong. Hierbij blijft de borstkas groter worden omdat de lucht niet kan ontsnappen. De huid wordt hier vaak blauw van omdat de opgezette long de aderen wegdrukt.

Herkennen van een klaplong

De kans op een klaplong is relatief gezien niet groot, de kans is wel groter wanneer iemand rookt, veel drukverschil ervaart, het heeft geërfd, astma, COPD heeft of eerder last heeft gehad van een klaplong. Met genoeg rust genezen meeste gevallen van klaplongen vanzelf. Bij een ver ingeklapte long is soms wel een operatie nodig. Een klaplong kan herkend worden aan een stekende pijn in de borst die verergert tijdens het ademen, last met zuchten en last van benauwdheid. Op een röntgenfoto kan worden geconstateerd of iemand last heeft van een klaplong. Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor een klaplong of de operatie ervan herstelt. Intensieve inspanning en blootstelling aan hoge druk wordt aangeraden te vermijden.

Hulp van MijnLetsel

Op basis van uw medische dossier kunnen onze adviseurs u gratis advies geven op het gebied van het claimen van de schadevergoeding. Is er sprake geweest van medische onzorgvuldigheid? De kosten voor een medische adviseur komen in het traject in eerste instantie bij uzelf als patiënt terecht. Bij erkende aansprakelijkheid worden de kosten vergoed door de tegenpartij.

Voor de hulp die u wenst of nodig heeft in het traject van de schadevergoeding, kunt u terecht bij de letselschadespecialisten van MijnLetsel. Het eerste advies wat wij geven is kosteloos, de aansprakelijke partij bij letselschade is namelijk verplicht om uw juridische kosten te vergoeden.

Gezien de impact die een klaplong kan hebben op u als slachtoffer, doet u er goed aan om gratis in een adviesgesprek de vervolgstappen te plannen. De letselschadespecialisten van MijnLetsel staan voor u klaar en kunt u bereiken op 085-3034295 of u kunt een e-mail sturen naar info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen