Letselschade berekenen

De letselschade bedragen die geclaimd worden of kunnen worden naar aanleiding van een letselschade ongeval, zijn zeer uiteenlopend. Dit komt omdat een schadevergoeding bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Een aantal onderdelen zijn gemakkelijk te berekenen, een aantal onderdelen iets minder makkelijk. In veel gevallen worden er letselschadespecialisten ingeschakeld om een juiste claim op te kunnen stellen en te kunnen versturen. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij, worden ook deze kosten vergoed.

Letselschade berekenen per onderdeel

U wilt graag de hoogte van uw letselschade berekenen, maar de verschillende onderdelen maken het ingewikkeld? Om hier meer handvatten aan te bieden, gaan wij dieper in op twee verschillende hoofdonderdelen. Enerzijds de materiële schade, anderzijds de immateriële schade.

Materiële schade

De materiële letselschade berekenen is het makkelijkste onderdeel. Dit is namelijk de schade die u heeft opgelopen, die uit te drukken is in geld. Zo is de schade aan uw eigendommen, zoals uw kleding of fiets, materiële schade. Ook de financiële gevolgen voor uw inkomen, de kosten voor huishoudelijke hulp en bijvoorbeeld de reiskosten naar het ziekenhuis zijn in geld uit te drukken. Bewaar voor dergelijke kosten indien mogelijk de bonnen en facturen om bij te voegen als bewijslast voor uw schadeclaim.

Immateriële schade

De letselschade bedragen bij immateriële schade zijn ingewikkelder in geld uit te drukken. Immateriële schade is de schade door verdriet, geestelijk gemis en smart. Smartengeld is een onderdeel van uw immateriële schade. Deze letselschade berekenen is afhankelijk van diverse aspecten, waardoor dit in iedere situatie tot een andere letselschade bedragen leidt. De aspecten die meewegen, zijn bijvoorbeeld:

  • De ernst van het opgelopen letsel.
  • De leeftijd van het letselschadeslachtoffer.
  • De duur van het genezingsproces.
  • Het niet meer kunnen uitoefenen van werk.
  • Etc.

Letselschade bedragen juridische hulp

De letselschade bedragen die in rekening gebracht worden voor juridische hulp, kunnen, afhankelijk van de situatie, ook erg oplopen. Het is goed om te weten dat ook juridische hulp een onderdeel kan bevatten van uw schadevergoeding. Bij erkende aansprakelijkheid van de tegenpartij, is de wederpartij tevens verplicht uw juridische kosten te vergoeden.

Om uw letselschade te berekenen en uzelf te verzekeren met een rechtvaardige schadevergoeding, kunt u kosteloos dit traject doorlopen met een letselschadespecialist bij erkende aansprakelijkheid van de tegenpartij. Aarzelt u of de aansprakelijkheid bij de tegenpartij ligt? Heeft u behoefte aan een adviesgesprek om uw situatie te beoordelen? Het eerste adviesgesprek met Mijnletsel is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen