• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 4 Specialisten tot uw beschikking
  • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Littekens

De buitenkant van het lichaam kan bij een ongeluk beschadigd raken. De huid bevat gevoelszenuwen die pijnprikkels doorgeven aan het zenuwstelsel. Wanneer er een ernstige beschadiging op de huid ontstaat, kan de wond als litteken permanent worden.

Soorten littekens

Littekens zijn makkelijk te herkennen en blijven vrijwel altijd zichtbaar. Er zijn verschillende soorten littekens op de huid; de gewone, atrofische en hypertrofische littekens.

Gewone littekens genezen op eigen kracht en laten in meeste gevallen een smalle streep achter. Deze streep kan, afhankelijk van de hoeveelheid pigment die plek bevat, in de loop van de tijd wit gekleurd of juist donkerder worden. Atrofische littekens liggen vaak wat dieper in de huid doordat het weefsel onder het litteken verminderd is. Deze zijn wat kleiner en ronder van vorm en doen snel denken aan waterpokken. Hypertrofische littekens zijn de dikkere vorm van littekens en liggen bovenop de huid door een teveel aan collageenweefsel. Deze worden gekenmerkt aan de rood tot lichtroze kleur en zijn vaak het gevolg van brandwonden. In tegenstelling tot de andere vormen van littekens kunnen hypertrofische littekens jeuken of pijn doen en ook vanzelf herstellen. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon.

Ontstaan van littekens

Littekens ontstaan wanneer de genezing van een wond wordt verstoord. Dit kan komen door een infectie, slechte doorbloeding of slechte algehele conditie van de wond. De locatie van de wond bepaalt de snelheid van het herstelproces. Het herstelproces kent drie fases: de ontstekingsfase, de regeneratiefase en de rijpingsfase. De ontstekingsfase en de regeneratiefase bij elkaar duren ongeveer 21 dagen terwijl de rijpingsfase een jaar lang kan duren.

Gevaren van littekens

Doordat een litteken vaak geen pigment bevat kan dit in aanraking met zonlicht snel verbranden. Daarnaast is de kans op huidkanker in het weefsel verhoogd. Grotere littekens kunnen een belemmering vormen voor de beweging van de gewrichten. Dit komt doordat de huid is samengetrokken en er geen ruimte is voor de gewrichten om voldoende te kunnen bewegen. Een chirurg kan hier huid tussen plaatsen om de bewegingsmogelijkheden te vergroten.

Letselschadespecialist inschakelen

Heeft u een huidletsel in de vorm van een litteken overgehouden aan een ongeluk of een ander voorval? Is er iemand anders aansprakelijk voor de gedane schade? MijnLetsel heeft de geschikte letselschadespecialisten in huis om uw schade te verhalen.

De schadeposten van uw opgelopen huidletsel kunnen wij vaststellen in samenwerking met u. Ook de situaties met betrekking tot de wetsartikelen zijn een onderdeel waar onze letselschadespecialisten dagelijks mee bezig zijn. Vraag nu gratis en vrijblijvend advies van de deskundigen van MijnLetsel aan via 085-3034295 of stuur ons een e-mail: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen