• Gratis advies bij elke schadeclaim
 • 4 Specialisten tot uw beschikking
 • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Niet-aangeboren hersenletsel

U kunt door verschillende omstandigheden letsel oplopen. Zowel een fysiek als een psychisch letsel kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van uw leven.

Wat houd NAH in?

Letsels die men vanaf de geboorte kan meekrijgen zijn voornamelijk ademhalingsproblemen. Niet-aangeboren letsels kunnen verschillen van zintuiglijke en motorische tot cognitieve en psychologische problemen. In de meeste gevallen zijn ze levensbedreigend. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen traumatische en niet-traumatische letsels.

Soorten hersenletsel

Een traumatisch hersenletsel is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een hersenschudding of hersenkneuzing. De oorzaken worden onderverdeeld in oorzaken met of zonder schedelletsel.

Zonder letsel zijn:

Met schedelletsel zijn:

 • Binnendringen van bot gedeelten als gevolg van een schedelbreuk
 • Binnendringen van een voorwerp
 • Schotwond

Een niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van een niet-traumatische hersenletsel zijn:

 • Beroerte, een hersenbloeding of afsluiting van bloedvaten
 • Infectie in de hersenen of hersenvliezen
 • Tumor
 • Vergiftiging als gevolg van drugs en alcohol
 • Zuurstofgebrek door hartstilstand of verdrinking
 • Epilepsie
 • Stofwisselingsaandoeningen

Er zijn nog geclassificeerde ziekten die onder NAH vallen maar niet zo worden genoemd doordat zij een verschillende behandeling ondergaan. Hier gaat het om Multiple Sclerose, Parkinson, Alzheimer en de ziekte van Huntington.

Gevolgen van NAH

Na het oplopen van een NAH kunnen mensen klachten ervaren en last houden van de gevolgen. Zo zijn er zichtbare en onzichtbare gevolgen. De zichtbare gevolgen zijn voornamelijk lichamelijke letsels en de onzichtbare zijn cognitieve letsels. Zichtbare gevolgen zijn verlamming, dwarslaesie, incontinentie en epilepsie.

Onzichtbare gevolgen zijn aandacht- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor prikkels, geheugenstoornissen, formulering stoornis en constante vermoeidheid. Het kan ook voorkomen, dat er problemen ontstaan op het gebied van communicatie. Zo kan er een spraakstoornis ontstaan, waarbij er problemen zijn met de spieren van de mond. Ook kan er een taalstoornis ontstaan. Dit houdt in, dat er meer moeite is met het vinden van woorden of het interpreteren ervan.

Gedragsverandering

Het gedrag van een patiënt verandert in de meeste gevallen na het oplopen van een NAH. Zo zijn zij minder goed in staat om te kunnen leren van ervaringen. Dit kan leiden tot overmoedig en riskant gedrag. Patiënten ervaren verstoringen in zelfcontrole, zijn ongeduldig, impulsief, prikkelbaar en in sommige gevallen zelfs agressief. Daarnaast ontstaat er vaak ook een verlies van zelfredzaamheid, wat kan leiden tot terugtrekking en het minder tonen van initiatief.

De patiënt kan ook te kampen krijgen met emotionele gevolgen zoals karakterveranderingen. De stemming kan van depressie omslaan in overmatige vrolijkheid. Zij vertonen onaangepast gedrag, huilen snel door verhoogde prikkelbaarheid, vloeken en zijn agressief. Door de gehele omstandigheid vertonen getroffenen emoties als gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, angst, frustratie en machteloosheid.

Hulp van MijnLetsel

Bent u slachtoffer van een niet-aangeboren hersenletsel veroorzaakt door een ander? Dan kunt u hoogstwaarschijnlijk een vergoeding krijgen voor de geleden schade. Als een ander voor uw schade verantwoordelijk is, kan deze schade worden geclaimd bij de verzekering van de persoon in kwestie.

Samen met de letselschadespecialisten van MijnLetsel kijkt u naar de oorzaak van het voorval, om vervolgens de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen. Het advies is gratis en vrijblijvend. Wanneer de aansprakelijkheid inderdaad niet bij u ligt maar bij een ander, komen alle juridische kosten voor het vervolgtraject bij de tegenpartij te liggen. Dus ook de kosten voor juridische hulp van de letselschadespecialisten van MijnLetsel.

De letselschadespecialisten van MijnLetsel staan voor u klaar en kunt u bereiken op 085-3034295 of u kunt een e-mail sturen naar info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen