• Gratis advies bij elke schadeclaim
 • 6 specialisten tot uw beschikking
 • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Niet-aangeboren hersenletsel

Door verschillende omstandigheden kan het gebeuren dat men letsel oploopt. Zowel een fysiek als een psychisch letsel kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van het leven.

Wat houd NAH in?

Letsels die men vanaf de geboorte heeft meegekregen zijn voornamelijk ademhalingsproblemen. Niet-aangeboren letsels kunnen verschillen van zintuiglijke en motorische tot cognitieve en psychologische problemen. Hiernaast zijn ze in meeste gevallen levensbedreigend. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen traumatische en niet-traumatische letsels.

Soorten hersenletsel

Een traumatisch hersenletsel is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een hersenschudding of hersenkneuzing. De oorzaak wordt onderverdeeld in een oorzaak met of zonder schedelletsel.

Zonder letsel zijn:

Met schedelletsel zijn:

 • Binnendringen van bot gedeelten als gevolg van een schedelbreuk
 • Binnendringen van een voorwerp
 • Schotwond

Een niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van een niet-traumatische hersenletsel zijn:

 • Beroerte een hersenbloeding of afsluiting van bloedvaten
 • Infectie in hersenen of hersenvliezen
 • Tumor
 • Vergiftiging als gevolg van drugs en alcohol
 • Zuurstofgebrek door hartstilstand of verdrinking
 • Epilepsie
 • Stofwisselingsaandoeningen

Er zijn nog geclassificeerde ziekten die onder NAH vallen maar niet zo worden genoemd doordat zij een verschillende behandeling ondergaan. Dit zijn: multiple sclerose, Parkinson, alzheimer en de ziekte van Huntington.

Gevolgen van NAH

Na het oplopen van een NAH kunnen mensen klachten ervaren en last houden van de gevolgen. Zo zijn er zichtbare en onzichtbare gevolgen, de zichtbare zijn voornamelijk lichamelijke letsels en de onzichtbare zijn cognitieve letsels. Zichtbare gevolgen zijn verlamming, dwarslaesie, incontinentie en epilepsie. Onzichtbare gevolgen zijn aandacht- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor prikkels, geheugenstoornissen, formulering stoornis en constante vermoeidheid. Het kan voorkomen dat er problemen ontstaan op het gebied van communicatie, zo kan er een spraakstoornis ontstaan waarin er problemen zijn met de spieren van de mond. Ook kan er een taalstoornis ontstaan, dit houdt in dat er meer moeite is met het vinden van woorden of het interpreteren ervan.

Gedragsverandering

Het gedrag van een patiënt verandert in de meeste gevallen na het oplopen van een NAH. Zo zijn zij minder goed in staat om te kunnen leren van ervaringen, dit kan leiden tot overmoedig en riskant gedrag. Zij ervaren verstoringen in zelfcontrole, zij ongeduldig, impulsief, prikkelbaar en in sommige gevallen zelfs agressief. Daarnaast ontstaat er vaak ook een verlies van zelfredzaamheid, dit kan leiden tot terugtrekking en het minder tonen van initiatief. De patiënt kan kampen met emotionele gevolgen zoals karakterveranderingen. De stemming kan van depressie omslaan in overmatige vrolijkheid, zij vertonen onaangepast gedrag, huilen snel door verhoogde prikkelbaarheid, vloeken en zijn agressief. Door de gehele omstandigheid vertonen getroffenen emoties als gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, angst, frustratie en machteloosheid.

Hulp van MijnLetsel

Bent u slachtoffer van een niet-aangeboren hersenletsel veroorzaakt door een ander? Dan kunt u hoogstwaarschijnlijk een vergoeding krijgen voor de geleden schade. Als een ander voor uw schade verantwoordelijk is, kan deze schade worden geclaimd bij de verzekering van de persoon in kwestie.

Met de letselschadespecialisten van MijnLetsel kijkt u samen naar wat de oorzaak van het voorval is, om vervolgens de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen. Het advies is gratis en vrijblijvend. Wanneer de aansprakelijkheid inderdaad niet bij u ligt maar bij een ander, komen alle juridische kosten in het vervolgtraject bij de tegenpartij te liggen. Dus ook de kosten voor juridische hulp van de letselschadespecialisten van MijnLetsel.

Gezien de impact dat een NAH kan hebben op u als slachtoffer, doet u er goed aan om gratis in een adviesgesprek de vervolgstappen te plannen. De letselschadespecialisten van MijnLetsel staan voor u klaar en kunt u bereiken op 085-3034295 of u kunt een e-mail sturen naar info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen