• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 6 specialisten tot uw beschikking
  • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Repetitive strain injury

Iemand met een baan als designer kan na enige tijd last krijgen van de gewrichten in zijn hand en pols. Door meer dan 8 uur per dag een herhaalde belasting op de hand en pols uit te oefenen kan er zich een vorm van repetitive strain injury ontwikkelen.

Wat houdt RSI in?

Repetitive strain injury staat ook bekend onder de afkorting RSI en CANS. CANS staat voor Complaints of Arm Neck and/or Shoulder. Dit is een verzamelnaam voor alle spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Het is een blessure die men oploopt door een herhaaldelijke belasting. Door het herhalen van dezelfde beweging ontstaat er een continue spierspanning dat kan resulteren in spier- en gewrichtsklachten. Doordat RSI overkoepelend is, gebruiken artsen veelal specifieke termen die aangeven waar de blessure zich bevindt zoals muisarm of tenniselleboog.

Meest voorkomende beroepen met RSI

Omdat RSI  letsel is dat voortkomt uit werkzaamheden op de werkvloer, valt het binnen de categorie beroepsziekte. De meest voorkomende beroepen waarin RSI voorkomt zijn postbode, slager, lopende bandmedewerker, muzikant, kassière en IT-medewerker.  Repetitive strain injury ontstaat door een verslechterde doorbloeding in de spieren wegens de continue belasting. Wanneer de pijn hiervan genegeerd wordt, kan er een pijnlijke ontsteking plaatsvinden of kunnen de zenuwen rondom bekneld raken.

Klachten en symptomen

Beginnende klachten van RSI zijn meestal lichte tintelingen, vermoeidheid, krachtverlies, een koud gevoel en lichte pijn. Beginnende klachten van RSI zijn simpelweg met rust te verhelpen. Ernstige klachten uiten zich meer in chronische pijn, zwellingen, kraken, verbleking en stijfheid. Hierbij kan het gewricht nog maar nauwelijks gebruikt worden. Bij symptomen van zware RSI is het aan te raden om contact te leggen met een arts.

Handelen met RSI

RSI blijkt naast de continue beweging ook veroorzaakt te worden door een kortdurende, hoge werkbelasting waarin de werkdruk een hoge rol speelt. Om RSI door computerwerk te voorkomen wordt er aangeraden om ervoor te zorgen dat de stoel op de juiste hoogte afgesteld is, de zitplaats recht voor het beeldscherm staat en voldoende pauze te nemen. In andere gevallen wordt aangeraden om de hoeveelheid van de beweging te doseren en tegelijkertijd veel diverse bewegingen te maken die geen pijn veroorzaken. Wanneer dit niet werkt of de klachten toenemen, dan adviseren artsen vaak pijnstillers of ontstekingsremmers.

Rol van de werkgever

De werkgever is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de werknemers onder optimale omstandigheden de werkzaamheden kunnen uitvoeren en daarmee de kans op RSI verlaagd wordt. Zo zijn meubilair, de inrichting en hulpmiddelen belangrijke factoren. Daarnaast dient de werkgever alert te zijn op klachten en hier maatregelen in te nemen.

Hulp van MijnLetsel

Heeft u een RSI-letsel opgelopen wegens slechte werkomstandigheden en wilt u deze schade verhalen? MijnLetsel heeft de juiste kennis op het gebied van schadeclaims en biedt u een gratis eerste advies. Om letselschade op de juiste wijze af te handelen en de juiste vergoeding te ontvangen bij de opgelopen schade, biedt MijnLetsel u juridische ondersteuning.

Zo geven onze letselschadespecialisten u advies voor de schadevordering, komen wij op voor uw belangen en kunnen wij dit traject voor u leiden. Niets vervelender voor u als slachtoffer om dit traject uit te zoeken en alle obstakels te moeten overwinnen. U kunt zich beter focussen op het herstel van de opgelopen letselschade.

Via 085-3034295 kunt u ons telefonisch bereiken voor een gratis adviesgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken: info@mijnletsel.nl. Zo werken we samen naar een eerlijke oplossing.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen