• Gratis advies bij elke schadeclaim
  • 4 Specialisten tot uw beschikking
  • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Repetitive strain injury

Een vormgever kan na langdurige belasting, last krijgen van de gewrichten in zijn hand en pols. Door meer dan 8 uur per dag een herhaalde belasting op de hand en pols uit te oefenen, kan er zich een vorm van repetitive strain injury ontwikkelen.

Wat houdt RSI in?

Repetitive strain injury staat ook bekend onder de afkorting RSI en CANS. CANS staat voor Complaints of Arm Neck and/or Shoulder. Dit is een verzamelnaam voor alle spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Het is een blessure die men oploopt door een herhaaldelijke belasting. Door het herhalen van dezelfde beweging ontstaat er een continue spierspanning. Dit kan resulteren in spier- en gewrichtsklachten. Doordat RSI overkoepelend is, gebruiken artsen veelal specifieke termen die aangeven waar de blessure zich bevindt zoals muisarm of tenniselleboog.

Meest voorkomende beroepen met RSI

Omdat RSI letsel is dat voortkomt uit werkzaamheden op de werkvloer, valt het binnen de categorie beroepsziekte. De meest voorkomende beroepen waarbij RSI voorkomt zijn, postbode, slager, lopende bandmedewerker, muzikant, caissière en IT-medewerker. Repetitive strain injury ontstaat door een verslechterde doorbloeding in de spieren wegens de continue belasting. Wanneer de pijn hiervan wordt genegeerd, kan er een pijnlijke ontsteking plaatsvinden of kunnen de zenuwen bekneld raken.

Klachten en symptomen

Beginnende klachten van RSI bestaan uit lichte tintelingen, vermoeidheid, krachtverlies, een koud gevoel en lichte pijn. Beginnende klachten van RSI zijn simpelweg met rust te verhelpen. Ernstige klachten uiten zich meer in chronische pijn, zwellingen, kraken, verbleking en stijfheid. Hierbij kan het gewricht nog maar nauwelijks worden gebruikt. Bij symptomen van zware RSI is het aan te raden om contact te leggen met een arts.

Handelen met RSI

RSI blijkt, naast de continue beweging, ook veroorzaakt te worden door een kortdurende, hoge werkbelasting. Om RSI bij computerwerk te voorkomen wordt er aangeraden om ervoor te zorgen dat de stoel op de juiste hoogte afgesteld is, de zitplaats recht voor het beeldscherm staat en voldoende pauze te nemen. In andere gevallen wordt aangeraden om de hoeveelheid van de beweging te doseren en tegelijkertijd veel diverse bewegingen te maken die geen pijn veroorzaken. Wanneer dit niet werkt of de klachten toenemen, dan adviseren artsen vaak pijnstillers of ontstekingsremmers.

Rol van de werkgever

De werkgever is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de werknemers onder optimale omstandigheden de werkzaamheden kunnen uitvoeren, zodat de kans op wordt RSI verlaagd. Zo zijn meubilair, de inrichting en hulpmiddelen belangrijke factoren. Bovendien dient de werkgever alert te zijn op klachten en hier maatregelen in te nemen.

Hulp van MijnLetsel

Heeft u een RSI-letsel opgelopen wegens slechte werkomstandigheden en wilt u deze schade verhalen? Om letselschade op de juiste wijze af te handelen en de passende vergoeding te ontvangen bij de opgelopen schade, biedt MijnLetsel u juridische ondersteuning.

Zo geven onze letselschadespecialisten u advies voor de schadevordering, komen wij op voor uw belangen en kunnen wij dit traject voor u begeleiden. Niets is vervelender voor u om als slachtoffer dit traject uit te zoeken en alle obstakels te moeten overwinnen. U kunt zich beter focussen op het herstel van de opgelopen letselschade.

Via 085-3034295 kunt u ons telefonisch bereiken voor een gratis adviesgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen