Whiplash met melatonine


Heeft u vaak last van hoofdpijn? Pijn in de nek? Problemen met concentratie en slaap? Klachten aan de rug, nek en schouders? Bent u vergeetachtig en vaak duizelig? Grote kans dat u last heeft van een whiplash.

Op jaarbasis

Volgens onderzoek van Consument en Veiligheid in Nederland blijken er per jaar tussen de 30.000 en 50.000 mensen te zijn die whiplashklachten hebben opgelopen als gevolg van een verkeersongeval. Rond de 500 patiënten vragen een WIA-uitkering aan met de hoofddiagnose whiplash, iets meer dan 200 personen kregen deze aanvraag toegewezen. Een derde of meer van de whiplashpatiënten bleek vijf jaar na het ongeval, op het gebied van functioneren, nog steeds klachten te meldden zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenproblemen. Daarnaast ervaren zij beperkingen bij het autorijden.

Klachten na het ongeluk

Ook al heeft het voorval zich al een tijd geleden voorgedaan, soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat de symptomen tot uiting komen. Op de fysieke klachten na kunnen er zich ook psychische klachten voordoen zoals: stemmingswisselingen, depressiviteit, emotionele instabiliteit en het niet kunnen verwerken van meerdere indrukken.

Whiplash en melatonine

Dr. Marcel Smits, neuroloog aan het ziekenhuis De Gelderse Vallei, is bezig met het onderzoek naar het verband tussen een whiplash en melatonine. Aangezien slaapproblemen één van de symptomen van een whiplash is, zou dit met behulp van melatonine verholpen kunnen worden.

Reguleren van het slaapritme

Melatonine is namelijk een hormoon dat in een klein gebied in de hersens, de pijnappelklier, wordt aangemaakt en wordt afgegeven aan het hersenvocht en het bloed dat door heel het lichaam heen vloeit. Normaal gesproken reageert de pijnappelklier, die in verbinding staat met het netvlies, op de hoeveelheid licht in de omgeving en gaat op basis daarvan melatonine aanmaken. Bij mensen met een whiplash gaat dit niet meer van zelfsprekend, zij liggen langer wakker en worden later wakker. Melatonine kan helpen om het slaapritme weer te reguleren wanneer dit verstoord is door een whiplash.

Delen