• Gratis advies bij elke schadeclaim
 • 6 specialisten tot uw beschikking
 • 625 tevreden klanten geholpen in 2017

Whiplash

Een whiplash naar aanleiding van een ongeluk komt regelmatig voor. Zo kan het gebeuren dat uw nek een zweepslag maakt als gevolg van een auto-ongeval. Het is dan ook van belang dat u goed op de symptomen let die uw lichaam aangeeft wanneer u een ongeluk heeft gehad.

Klachten en duur van een whiplash kunnen per persoon verschillen. De herstelperiode kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden voordat de klachten over zijn. In ernstige gevallen kan een whiplash zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. De symptomen zijn meestal direct herkenbaar, toch kan het ook pas tot uiting komen in de weken die er op volgen. Het is daarom ook belangrijk dat er goed naar het lichaam wordt geluisterd en direct contact wordt opgenomen met de huisarts bij het vermoeden van een whiplash.

Oorzaken van een whiplash

Auto-ongelukken zijn de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Door de onverwachte harde slingerbeweging dragen de spieren, nekwervels, rugwervels, gewrichten en banden meer last dan zij gewend zijn of zelfs aankunnen. Aangezien het hoofd ten opzichte van het lichaam relatief gezien zwaarder is, zorgt de slinger voor verschillende beschadigingen in de lastdragende lichaamsdelen rondom de nek.

Naast een kop-staartbotsing bij een auto-ongeval, kan een whiplash ook het gevolg zijn van andere oorzaken zoals: een val op de grond, duiken in ondiep water of een ongeval tijdens het sporten. In de nek lopen spieren, wervels, tussenwervelschijven, banden en zenuwen. Deze delen lopen de meeste beschadiging op. Ze rekken te veel uit na een slinger, verschuiven of ontwrichten. Hierdoor kan behalve naast whiplash ook een nekletsel, halsletsel of rugletsel ontstaan. Dit zorgt niet alleen voor fysieke klachten, maar ook voor psychische stoornissen.

Veelvoorkomende klachten bij een whiplash

Aangezien de symptomen van een whiplash pas na dagen, weken of zelfs soms maanden tot uiting komen, is het lastiger voor een arts om de oorzaak te constateren. Daarnaast is een whiplash niet aan te tonen op röntgenfoto’s of MRI-scans. Artsen gaan volledig uit van het verhaal en de klachten van de patiënt.

De klachten die aangegeven worden zijn:

 •         Hoofdpijn
 •         Nekpijn
 •         Rug-, nek- en schouderklachten
 •         Licht- en geluidsgevoelig
 •         Lichtelijk epileptisch
 •         Misselijkheid
 •         Flauwvallen
 •         Duizeligheid
 •         Slaapstoornissen
 •         Vermoeidheidsklachten
 •         Vergeetachtigheid
 •         Concentratieproblemen

Dit zijn slechts de meest voorkomende klachten, aangezien het de zenuwen kan aantasten kunnen er meerdere lichaamsdelen problemen krijgen. Het verschilt per persoon welke verdere beperkingen er kunnen ontstaan.

Herstelproces bij een whiplash

In de meeste gevallen herstelt het lichaam op natuurlijke wijze van een whiplash, wat wederom kan verschillen van een korte tijd tot een half jaar. Bij het langdurig aanhouden van de pijn wordt er geadviseerd om behandelingen of therapieën te volgen. Na een paar dagen rust voor de nek is het juist goed om op actieve wijze te herstellen. Door veel gecontroleerd te blijven bewegen en te letten op uw lichaamshouding heeft het lichaam de mogelijkheid om optimaal te kunnen herstellen.

Immateriële schade van een whiplash

Naast de materiële schade die u oploopt na bijvoorbeeld een aanrijding, komt het veel voor dat er ook sprake is van immateriële schade. Deze immateriële schade kan worden omschreven als de lichamelijke en psychische pijn die wordt ervaren als gevolg van de vele beperkingen die een whiplash met zich mee brengt. In vele gevallen dienen slachtoffers een andere leefwijze te hanteren, de favoriete sport kan niet meer worden uitgeoefend of het actief bijdragen in het gezinsleven wordt beperkt. Aan deze gederfde levensvreugd kan een vergoeding voor worden toegerekend. In sommige gevallen ook wel aangeduid als de financiële compensatie voor de mindere kwaliteit van leven of smartengeld.

Verzekeringsmaatschappijen beweren vaak dat de aandoeningen pas na het ongeval ontstaan aangezien er geen bevinding is vanuit medisch inzicht over de ernst van de whiplash. Ook beweren zij dat de klachten onterecht zijn gezien het feit dat het volledig op basis van de ervaringen van het slachtoffer is geconstateerd. Om in aanmerking te kunnen komen voor een schadevergoeding voor een whiplash dient de verantwoordelijke van het ongeluk aansprakelijk gesteld te worden. Dit kan het beste wanneer er bewijs is gemaakt van de scène van het ongeval.

Hulp van MijnLetsel

Op het gebied van aansprakelijkheid heeft MijnLetsel de juiste specialisten voor u in huis om uw geleden materiële en/of immateriële schade te verhalen. Kortom, de hulp die u wenst of nodig heeft in het traject van de schadevergoeding kunt u vinden bij MijnLetsel. Het advies dat wij geven is voor u kosteloos.

Via 085-3034295 kunt u ons telefonisch bereiken voor een gratis adviesgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken: info@mijnletsel.nl. Zo werken we samen naar een eerlijke oplossing.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen