• Gratis advies bij elke schadeclaim
 • 4 Specialisten tot uw beschikking
 • 79 Tevreden klanten geholpen in 2018

Whiplash

Een whiplash door een ongeluk komt regelmatig voor. Het kan gebeuren dat uw nek door een auto-ongeluk een zweepslag maakt. Als u een ongeluk heeft gehad, is het belangrijk dat u goed oplet op de symptomen, die uw lichaam vertoont.

Klachten en de duur van een whiplash kunnen per persoon verschillen. De herstelperiode varieert van enkele weken tot een aantal maanden. In ernstige gevallen kan een whiplash leiden tot arbeidsongeschiktheid. De symptomen zijn meestal direct herkenbaar. Soms kan dat ook pas tot uiting komen in de weken die er op volgen. Het is daarom belangrijk, dat er goed naar het lichaam wordt geluisterd en direct contact wordt opgenomen met de huisarts bij het vermoeden van een whiplash.

Oorzaken van een whiplash

Een auto-ongeluk is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Door de onverwachte harde slingerbeweging dragen de spieren, nekwervels, rugwervels, gewrichten en banden meer last, dan zij gewend zijn of zelfs aankunnen. Doordat het hoofd ten opzichte van het lichaam relatief gezien zwaarder is, zorgt de slinger voor verschillende beschadigingen in de lastdragende lichaamsdelen rondom de nek.

Naast een kop-staartbotsing bij een auto-ongeluk, kan een whiplash ook het gevolg zijn van andere oorzaken. Zoals een val op de grond, duiken in ondiep water of een ongeval tijdens het sporten. In de nek lopen spieren, wervels, tussenwervelschijven, banden en zenuwen. Deze delen lopen de meeste beschadiging op. Ze rekken te veel uit na een slinger, verschuiven of ontwrichten. Hierdoor kan behalve naast whiplash ook een nek-, hals- of rugletsel ontstaan. Dit zorgt niet alleen voor fysieke klachten, maar ook voor psychische stoornissen.

Veelvoorkomende klachten bij een whiplash

Aangezien de symptomen van een whiplash pas na dagen, weken of zelfs soms maanden tot uiting komen, is het voor een arts moeilijk om de oorzaak te constateren. Daarnaast is een whiplash niet aan te tonen op röntgenfoto’s of MRI-scans. Artsen gaan volledig uit van het verhaal en de klachten van de patiënt.

De klachten die aangegeven worden zijn:

 •         Hoofdpijn
 •         Nekpijn
 •         Rug-, nek- en schouderklachten
 •         Licht- en geluidsgevoelig
 •         Epileptische verschijnselen
 •         Misselijkheid
 •         Flauwvallen
 •         Duizeligheid
 •         Slaapstoornissen
 •         Vermoeidheidsklachten
 •         Vergeetachtigheid
 •         Concentratieproblemen

Dit zijn slechts de meest voorkomende klachten. Een whiplash kan de zenuwen aantasten. Daardoor kunnen meerdere lichaamsdelen problemen ondervinden. Het verschilt per persoon welke beperkingen er kunnen ontstaan.

Herstelproces bij een whiplash

In de meeste gevallen herstelt het lichaam op natuurlijke wijze van een whiplash. De periode van herstel verschilt van geval tot geval. Van een aantal dagen tot een half jaar. Bij het langdurig aanhouden van de pijn wordt er geadviseerd om behandelingen of therapieën te volgen. Na een paar dagen rust voor de nek is het een goede zaak om op actieve wijze te herstellen. Door gecontroleerd te bewegen en te letten op uw lichaamshouding, kan het lichaam optimaal herstellen.

Immateriële schade van een whiplash

Naast de materiële schade die u oploopt na een aanrijding, is er vaak sprake van immateriële schade. Deze schade kan worden omschreven als de lichamelijke en psychische pijn, die wordt ervaren als gevolg van de vele beperkingen, die een whiplash met zich mee brengt. In veel gevallen moeten slachtoffers daardoor hun leefwijze aanpassen. De favoriete sport kan niet meer worden uitgeoefend of het gezinsleven wordt beperkt. Aan deze gederfde levensvreugde kan een vergoeding voor worden toegerekend. In feite is dat een financiële compensatie voor de mindere kwaliteit van leven of smartengeld.

Verzekeringsmaatschappijen beweren vaak, dat de aandoeningen pas na het ongeval ontstaan aangezien er geen bevinding is vanuit medisch inzicht over de ernst van de whiplash. Ook beweren zij, dat de klachten onterecht zijn omdat ze volledig op basis van de ervaringen van het slachtoffer worden geconstateerd. Om in aanmerking te kunnen komen voor een schadevergoeding voor een whiplash, dient de verantwoordelijke van het ongeluk aansprakelijk te worden gesteld. Dit kan het beste door het aanleveren van bewijs, dat is gemaakt van de situatie van het ongeval.

Hulp van MijnLetsel

Op het gebied van aansprakelijkheid heeft MijnLetsel de juiste specialisten in huis om uw (im)materiële schade te verhalen. De hulp die u nodig heeft in het traject van de schadevergoeding vindt u bij MijnLetsel.

Via 085-3034295 kunt u ons telefonisch bereiken voor een gratis adviesgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken: info@mijnletsel.nl.

Twijfel niet en neem contact op voor gratis advies
Advies aanvragen